agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 3822 .Ziua în care vin peștii (fără nicio părere) autor - Beatrice Bernath
article [ Press ]
Lansare de carte - Ziua în care vin peștii (fără nicio părere) autor - Beatrice Bernath din Israel

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [minela ]

2017-06-23  | [This text should be read in romana]    | 


Mă aflu la Târgul de Carte Bookfest, 26 mai, 2017, la Scena Arena, unde a avut loc lansarea volumului de versuri - Ziua în care vin peștii (fără nicio părere), autor - Beatrice Bernath din Israel, talentat pictor, grafician, sculptor, poet.

Evenimentul debutează cu muzică folk în interpretarea domnului Valentin Ajder, editorul cărții și moderator.

Referindu-se la personalitatea Beatricei Bernath, scriitorul Leonard Oprea, primul invitat care ia cuvântul, spune despre poetă: ,,Am de-a face nu cu o persoană, ci cu un spirit”. Își continuă pledoaria, vorbind despre necesitatea vitală a artistei ,,de a exploda din arta plastică, în text”, ea realizând prin acest volum ,,o superbă poezie a inimii, a sufletului și a spiritului… care transformă imaginea într-o metamorfoză uluitoare a plasticului în text… Este o dadaistă suis generis, … o nouă metafizică a ființei de a fi femeie în această lume… Avem de-a face în literatura română cu o poetă genuină care este un reper, o piatră de hotar… Acest volum de poeme dadasurealiste, este diferit față de celelalte volume ale altor poeți, … este un început de mileniu trei unde femeia universală are viziunea unei concepții aproape abstracte, ireale, nude, prin sinceritatea exprimării.” Leonard Oprea, prefațatorul cărții, încheie cuvântarea citind o poezie din volum nou publicat.


Urmează Doina Roman, scriitor, care vorbește despre Beatrice Bernath - omul. Am aflat lucruri uimitoare despre poetă. Beatrice Bernath ,,nu are computer, lucrează pe telefon”, este născută în Brașov, aproape 40 de ani nu a vorbit limba română pentru că s-a stabilit în Israel - ,,impresionant pentru mine este faptul că, deși a locuit acolo atâția ani, a ales să scrie în limba română, să publice și să-și lanseze cărțile aici”. Doina Roman mărturisește că a fost sensibilizată de versurile Beatricei, de felul în care aceasta scrie despre locurile de suflet din România, revăzute după mulți ani și exemplifică, citând din memorie câteva versuri din volumul ,,eu privat”, publicat în 2016, în care autoarea, într-o poezie, descrie Lipscaniul: ,,… dacă am să mor, și când am să mor, aș vrea să las Lipscaniul, în testament, viitorimii”. În continuare Doina punctează spiritul nativ de artist al Beatricei, spunând că aceasta este extrem de receptivă la frumosul din jurul său - ,,nu poți să o oprești, e ca o furtună, observă lucruri pe care oamenii obișnuiți nu le văd… un colț dintr-un graffiti, o fațadă a unei case vechi, vorbește cu oamenii, intră în expoziții și are propriile interpretări despre lucrările văzute, raportează lumea la felul în care gândește și simte ea…”.

După o călătorie specială în lumea artei, unde muzica folk, în tandem cu poezia citită chiar de autoare, seara se încheie cu o serie de autografe oferite de poetă, odată cu volumul de versuri nou apărut ,, Ziua în care vin peștii (fără nicio părere).”
Felicitări!


.  |


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!